Małe, słodkie grzeszki
Ciasteczka
marchewkowo-bananowe
Pyszne,
zdrowe ciasteczka, których głównym składnikiem jest marchewka i banan. Nie
zawierają glutenu, nabiału, jajek.SKŁADNIKI:
4 średnie marchewki
3 dojrzałe banany
¼ szklanki mąki kokosowej
¼ mąki ziemniaczanej (można zastąpić z tapioki)
½ szklanki oleju kokosowego
Szczypta soli
½ łyżeczki sody
Opcjonalnie: garść rodzynek lub pokrojonych daktyli, suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, banana rozgniatam widelcem, olej rozpuszczam. Wszystkie składniki mieszam mikserem. Lepię w rękach małe kulki i rozpłaszczam na kształt ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.
Z tej ilości wychodzi około 30 ciasteczek.
Ciasteczka
bananowo-kokosowe
Tylko
dwa składniki, zdecydowanie lepiej smakują, niż wyglądają.
SKŁADNIKI:
2
dojrzałe banany
1,5
szklanki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
Składniki mieszam blenderem. Ręcznie formujemy małe ciasteczka. Piekę 20-30
minut w temperaturze 180°C. Z podanej ilości wychodzi około
12 ciasteczek.
Kruche ciasteczka
SKŁADNIKI:
¾ szklanki
mąki ziemniaczanej
½ szklanki
mąki kokosowej
¼ szklanki
kasztanowej lub orzechowej
2 jajka
¼ oleju
kokosowego
¼ łyżeczki
sody
Szczypta soli
Opcjonalnie:
rodzynki
PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia
wbijam jajka i wlewam roztopiony, ostudzony olej kokosowy. Ubijam mikserem.
Jeśli używam rodzynek to dodaję w tej chwili, by je trochę rozdrobnić podczas
ucierania. Dodaję pozostałe składniki. Formuję ciasteczka około 1 cm grubości.
Gotowe ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180°C, na blasze przykrytej
papierem. Piekę ok. 20 minut.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pisząc komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych. Więcej w polityce prywatności.