Małe, słodkie grzeszki

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Pyszne, zdrowe ciasteczka, których głównym składnikiem jest marchewka i banan. Nie zawierają glutenu, nabiału, jajek.

SKŁADNIKI:
4 średnie marchewki
3 dojrzałe banany
¼ szklanki mąki kokosowej
¼ mąki ziemniaczanej (można zastąpić z tapioki)
½ szklanki oleju kokosowego
Szczypta soli
½ łyżeczki sody
Opcjonalnie: garść rodzynek lub pokrojonych daktyli, suszonych śliwek

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, banana rozgniatam widelcem, olej rozpuszczam. Wszystkie składniki mieszam mikserem. Lepię w rękach małe kulki i rozpłaszczam na kształt ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.
Z tej ilości wychodzi około 30 ciasteczek.



Ciasteczka bananowo­-kokosowe
Tylko dwa składniki, zdecydowanie lepiej smakują, niż wyglądają.

SKŁADNIKI:
2 dojrzałe banany
1,5 szklanki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:
Składniki mieszam blenderem. Ręcznie formujemy małe ciasteczka. Piekę 20-30 minut w temperaturze 180°C. Z podanej ilości wychodzi około 12 ciasteczek.


Kruche ciasteczka 
SKŁADNIKI:
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki kokosowej
¼ szklanki kasztanowej lub orzechowej
2 jajka
¼ oleju kokosowego
¼ łyżeczki sody
Szczypta soli
Opcjonalnie: rodzynki

PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia wbijam jajka i wlewam roztopiony, ostudzony olej kokosowy. Ubijam mikserem. Jeśli używam rodzynek to dodaję w tej chwili, by je trochę rozdrobnić podczas ucierania. Dodaję pozostałe składniki. Formuję ciasteczka około 1 cm grubości. Gotowe ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180°C, na blasze przykrytej papierem. Piekę ok. 20 minut. 

SMACZNEGO!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

„Ach… ma pani EDS, a… to taka pani uroda!”

Dworcowa ławka ratująca życie i Teoria Łyżek

Galeria Forty/Forty

Doktor Google i profesor Haus, czyli jak doszło do diagnozy

Medyczne zebry

Jaka matka taka córka

Terror bólu kontra barbarzyńska rehabilitacja