Słodki duet – owoce i kruszonka


Od dziecka lubiłam kruche ciasto oraz kruszonki, zarówno za smak, jak i łatwość przyrządzania. Czasem przygotowuje wytrawne do mięsa mielonego i warzyw, ale zdecydowanie jestem fanką słodkich wariantów z różnymi owocami.
Nie straszne mi niezapowiedziane odwiedziny przyjaciółki, gdyż owoce pod kruszonką są
deserem, który przygotowuję w 10 minut, piekę kolejne 10-15 minut. I gotowe.

Jabłka pod kokosową kruszonką
SKŁADNIKI na 2 miseczki do zapiekania o średnicy 12 cm:
4 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki oleju kokosowego
Ewentualnie odrobina wody
2 jabłka (używam słodkich, ponieważ nie dodaję cukru)
Opcjonalnie: cynamon, rodzynki, płatki migdałów, słonecznik, orzechy

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę ucieram z zimnym olejem (może być też masło), powinny formować się niewielkie kuleczki, ewentualnie dodaje odrobinę wody. Wstawiam do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Jabłka ścieram na tarce, dodaję cynamon, rodzynki. Wkładam do miseczek i zapiekam ok. 5 min w temperaturze 180°C. Następnie posypuję kruszonką i piekę jeszcze ok. 5-7 minut.
Wiórki czy mąka kokosowa bardzo szybko się przypala, dlatego ważne jest wcześniejsze zapieczenie owoców.
Jeśli używam kwaśnych owoców, dodaję do nich 3-4 posiekane daktyle lub łyżkę syropu kokosowego, klonowego czy z agawy. Owoce, które mają dużo soku (wiśnie, truskawki), mieszam z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.


Szarlotka na kruchym cieście
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki kokosowej
1 szklanka mąki kasztanowej/orzechowej/jaglanej/gryczanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
6 – 8 łyżek tłuszczu (masło lub olej kokosowy)
2 małe jajka
2-3 łyżki słodzika (ksylitol, glukoza, miód, syrop daktylowy czy klonowy)
½ łyżeczka sody
½ proszku do pieczenia
Nadzienie:
Ok. 1,5 kg jabłek (6 sztuk, używam raczej słodkich, by nie dodawać cukru)
Opcjonalnie: cynamon, rodzynki, orzechy

PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia wkładam przesianą mąkę, proszek do pieczenia, słodzik, dodaję posiekany tłuszcz i zaczynam ucierać, aż powstaje kruszonka. Na koniec dodaję jajka. Formuje kule i zawiniętą w folie wkładam do lodówki na ok. pół godziny.
Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, ewentualnie dodaje cynamon, rodzynki czy orzechy. W garnku prażę je ok. 10 min, aż zmiękną.
2/3 ciasta wykładam do wyłożonej papierem blaszki, lekko dociskam, nakłuwam widelcem. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Podpiekam ok. 10 - 15 minut do lekkiego zarumienienia. Jabłka przekładam na podpieczone, przestudzone ciasto. Pozostawioną w lodówce część ciasta ścieram na tarce. Całość piekę ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.      


SMACZNEGO!



Komentarze

Prześlij komentarz

Pisząc komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych. Więcej w polityce prywatności.

Popularne posty z tego bloga

„Ach… ma pani EDS, a… to taka pani uroda!”

Dworcowa ławka ratująca życie i Teoria Łyżek

Galeria Forty/Forty

Doktor Google i profesor Haus, czyli jak doszło do diagnozy

Medyczne zebry

Jaka matka taka córka

Terror bólu kontra barbarzyńska rehabilitacja