Słodki duet – owoce i kruszonka
Od dziecka lubiłam kruche ciasto oraz kruszonki, zarówno za smak, jak i
łatwość przyrządzania. Czasem przygotowuje wytrawne do mięsa mielonego i
warzyw, ale zdecydowanie jestem fanką słodkich
wariantów z różnymi owocami.
Nie
straszne mi niezapowiedziane odwiedziny przyjaciółki, gdyż owoce pod kruszonką
są
deserem, który przygotowuję w 10 minut, piekę kolejne 10-15 minut. I gotowe.
Jabłka pod kokosową kruszonką
SKŁADNIKI na 2 miseczki do zapiekania o średnicy 12 cm:
4 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki oleju kokosowego
Ewentualnie odrobina wody
2 jabłka (używam słodkich, ponieważ nie dodaję cukru)
Opcjonalnie: cynamon, rodzynki, płatki migdałów, słonecznik, orzechy
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę ucieram z zimnym olejem (może być też masło), powinny formować się niewielkie kuleczki, ewentualnie dodaje odrobinę wody. Wstawiam do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Jabłka ścieram na tarce, dodaję cynamon, rodzynki. Wkładam do miseczek i zapiekam ok. 5 min w temperaturze 180°C. Następnie posypuję kruszonką i piekę jeszcze ok. 5-7 minut.
Wiórki czy mąka kokosowa bardzo szybko się przypala, dlatego ważne jest wcześniejsze zapieczenie owoców.
Jeśli używam kwaśnych owoców, dodaję do nich 3-4 posiekane daktyle lub łyżkę syropu kokosowego, klonowego czy z agawy. Owoce, które mają dużo soku (wiśnie, truskawki), mieszam z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Szarlotka na kruchym cieście
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki kokosowej
1 szklanka mąki kasztanowej/orzechowej/jaglanej/gryczanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 – 8 łyżek tłuszczu (masło lub olej kokosowy)
2 małe jajka
2-3 łyżki słodzika (ksylitol, glukoza, miód, syrop daktylowy czy klonowy)
½ łyżeczka sody
½ proszku do pieczenia
Nadzienie:
Ok. 1,5 kg jabłek (6 sztuk, używam raczej słodkich, by nie dodawać cukru)
Opcjonalnie: cynamon, rodzynki, orzechy
PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia wkładam przesianą mąkę, proszek do pieczenia, słodzik, dodaję posiekany tłuszcz i zaczynam ucierać, aż powstaje kruszonka. Na koniec dodaję jajka. Formuje kule i zawiniętą w folie wkładam do lodówki na ok. pół godziny.
Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, ewentualnie dodaje cynamon, rodzynki czy orzechy. W garnku prażę je ok. 10 min, aż zmiękną.
2/3 ciasta wykładam do wyłożonej papierem blaszki, lekko dociskam, nakłuwam widelcem. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Podpiekam ok. 10 - 15 minut do lekkiego zarumienienia. Jabłka przekładam na podpieczone, przestudzone ciasto. Pozostawioną w lodówce część ciasta ścieram na tarce. Całość piekę ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.
SMACZNEGO!
Kruszonką🤩🤗 mogę jeść samą.Pozdraiwm
OdpowiedzUsuń;-)
Usuń