Owocowe szaleństwo z okazji pierwszego dnia lata
Z czym nam się kojarzy lato?
Głównie z owocami i lodami.
Tradycyjnych lodów jeść nie mogę ze względu na dietę, owoce tylko niektóre. Nie
narzekam, staram się modyfikować tak przepisy, by spełniały rygor diety,
rozpieszczając podniebienie. Jednym z
moich ulubionych niskokalorycznych deserów jest kisiel. Nie używam gotowego
ze sklepu z uwagi na zawartość cukru i sztucznych barwników.
Bardzo
też lubię pieczone owoce. Dla niektórych surowe owoce stanowią
problem z uwagi na problemy żołądkowe, wtedy pieczone mogą stać się niby
przymusową, ale jakże pyszną alternatywą.
Kisiel
Mój kisiel powstaje z
naturalnych składników, a jego przygotowanie zajmuje mi zaledwie kilka minut. Z
owoców, jakie akurat mam w domu (agrest, czereśnie, porzeczki, truskawki, borówka,
jabłka tarte na tarce lub krojone w plasterki, gruszki itp.) gotuję kompot,
który zagęszczam mąką ziemniaczaną lub tapioką. Owoce można przecedzić i użyć
tylko kompotu. Ja bardzo lubię pływające w kisielu owoce, więc nie przecedzam,
a one lądują w miseczce. Do słodzenia używam glukozy, syropów z agawy/klonowy/daktylowy/kokosowy
można też miód. Wierzch można przybrać wiórkami kokosowymi, płatkami
migdałowymi, orzechami. Prosty, szybki, smaczny deser.
Przepis:
2,5 szklanki wody
owoce (garść agrestu, garść
czarnej porzeczki, tyle samo czerwonej, garść wydrylowanych czereśni)
2 łyżki mąki ziemniaczanej/tapioki
1 łyżka glukozy (zamiast
zwykłego cukru)
Owoce zalewam 2 szklankami
wody i gotuję kompot, pod koniec dosładzam. Do połowy szklanki wody dodaje mąkę
ziemniaczaną, którą należy rozmieszać na jednolitą masę. Mąkę ciągle mieszając,
wlewamy do gotującego się kompotu. Gotujemy chwilkę, aż stanie się
przezroczysty. Rozlewamy do salaterek. Można dosłodzić syropem daktylowym czy
klonowym.
Pieczone owoce
Gdy
najdzie mnie ochota na słodkości, piekę niekoniecznie ciastka czy placki.
Czasem w piekarniku lądują owoce. Jeśli wymagają posłodzenia, bo są zbyt
kwaskowate i nie mieszczą się w kategorii „czegoś słodkiego”, dosładzam np.
syropem z agawy/klonowym/daktylowym. Podaję z: wiórkami kokosowymi, sezamem,
siemieniem lnianym, płatkami migdałowymi, orzechami czy jogurtem kokosowym.
Pieczone morele z jogurtem kokosowym
Pieczony rabarbar
Pieczone jabłka z siemieniem lnianym i wiórkami
kokosowymi
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pisząc komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych. Więcej w polityce prywatności.